Historia kawy

Historia kawy

Wyborny aromat a także smak kawy co rano budzi miliony ludzi na świecie, niezależnie od tego na jakiej szerokości geograficznej żyją. Mało kto jednakże wie, iż historia kawy sięga początków naszej ery i rozpoczęła się w Etiopii. Do Europy zawędrowała dopiero w XVII wieku, a w Polsce możemy ją pić dopiero od XVIII wieku.Ten najpopularniejszy napój w naszych czasach zainspirował naukowców do zbadania składu ziarna kawy, a także do określenia jego wpływu na zdrowie a także funkcjonowanie człowieka. Wyniki tych badań dowodzą, iż w każdym ziarenku kawy znajdują się substancje bioaktywne, jakie działają wielokierunkowo na nasze ciało. Oddziaływanie to może to mieć skutek zarówno korzystny jak i negatywny. Zawartość tych składników różni się w zależności od tego, czy spożywana jest poprzez nas kawa ziarnista palona, czy też kawa zielona.

kawaW składzie kawy zielonej jest więcej lotnych substancji aromatycznych, a także tłuszczów i białek. Jednakże najważniejszym składnikiem kawy obok niemal 900 innych substancji jest jednakże kofeina. Kofeina jest substancją, która aktywuje receptory dopaminy, na skutek czego:

  • mamy lepszy nastrój,
  • obniża się nasze przemęczenie fizyczne oraz psychiczne,
  • podnoszą się nasze możliwości skupienia uwagi,
  • wydłuża się okres koncentracji.

Zatem nie pozostaje nam nic innego, jak jedynie napić się kawy. Na zdrowie!

Kawa w Europie

Uważa się, iż tak właśnie zaczęła się historia kawy w Austrii, gdzie duże zasługi jej propagowaniu miał wtedy również nasz rodak – Jerzy Franciszek Kulczycki. Zasłynął on bowiem otwarciem pierwszego kafehauzu, w jakim tureccy jeńcy wspomagali go w opanowaniu procesu odpowiedniego palenia kawy. W jaki sposób podają źródła, jemu również zawdzięczamy spopularyzowanie zwyczaju dodawania do kawy mleka oraz cukru (co dla niektórych pasjonatów kawy wydawać się może istną profanacją).

W świecie zachodnim kawa zawitała znacznie później, gdyż po blisko 100 latach. Początkowo dostępna była w niewielkich ilościach w sporych, portowych miastach ? takich jak na przykład Londyn czy też Amsterdam. Ale kawa w ziarnach traktowana była wówczas raczej bardziej jako ciekawostka niż typowy artykuł spożywczy. Legenda mówi, iż na najsilniejsze rozpowszechnienie kawy w Europie wpływ miała wyprawa Turków na Wiedeń a także pozostawienie poprzez nich po przerwanym oblężeniu bardzo dużych zapasów kawy. Choć zwycięzcy nie za bardzo wiedzieli, co można wykonać z tymi dziwnymi ziarnami, to instrukcje uzyskane od tureckich jeńców uzmysłowiły im jak dużego odkrycia dokonali.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *