Wyborny aromat a także smak kawy co rano budzi miliony ludzi na świecie, niezależnie od tego na jakiej szerokości geograficznej żyją. Mało kto jednakże wie, iż historia kawy sięga początków naszej ery i rozpoczęła się w Etiopii. Do Europy zawędrowała dopiero w XVII wieku, a w Polsce możemy ją pić dopiero od XVIII wieku.Ten najpopularniejszy napój w naszych czasach zainspirował naukowców do zbadania składu ziarna kawy, a także do określenia jego wpływu na zdrowie a także funkcjonowanie człowieka. Wyniki tych badań dowodzą, iż w każdym ziarenku kawy znajdują się substancje bioaktywne, jakie działają wielokierunkowo na nasze ciało. Oddziaływanie to może to mieć skutek zarówno korzystny jak i negatywny. Zawartość tych składników różni się w zależności od tego, czy spożywana jest poprzez nas kawa ziarnista palona, czy też kawa zielona.
W składzie kawy zielonej jest więcej lotnych substancji aromatycznych, a także tłuszczów i białek. Jednakże najważniejszym składnikiem kawy obok niemal 900 innych substancji jest jednakże kofeina. Kofeina jest substancją, która aktywuje receptory dopaminy, na skutek czego:
- mamy lepszy nastrój,
- obniża się nasze przemęczenie fizyczne oraz psychiczne,
- podnoszą się nasze możliwości skupienia uwagi,
- wydłuża się okres koncentracji.
Zatem nie pozostaje nam nic innego, jak jedynie napić się kawy. Na zdrowie!
Kawa w Europie
Uważa się, iż tak właśnie zaczęła się historia kawy w Austrii, gdzie duże zasługi jej propagowaniu miał wtedy również nasz rodak – Jerzy Franciszek Kulczycki. Zasłynął on bowiem otwarciem pierwszego kafehauzu, w jakim tureccy jeńcy wspomagali go w opanowaniu procesu odpowiedniego palenia kawy. W jaki sposób podają źródła, jemu również zawdzięczamy spopularyzowanie zwyczaju dodawania do kawy mleka oraz cukru (co dla niektórych pasjonatów kawy wydawać się może istną profanacją).
W świecie zachodnim kawa zawitała znacznie później, gdyż po blisko 100 latach. Początkowo dostępna była w niewielkich ilościach w sporych, portowych miastach ? takich jak na przykład Londyn czy też Amsterdam. Ale kawa w ziarnach traktowana była wówczas raczej bardziej jako ciekawostka niż typowy artykuł spożywczy. Legenda mówi, iż na najsilniejsze rozpowszechnienie kawy w Europie wpływ miała wyprawa Turków na Wiedeń a także pozostawienie poprzez nich po przerwanym oblężeniu bardzo dużych zapasów kawy. Choć zwycięzcy nie za bardzo wiedzieli, co można wykonać z tymi dziwnymi ziarnami, to instrukcje uzyskane od tureckich jeńców uzmysłowiły im jak dużego odkrycia dokonali.